RoyWormsbecher1220x500.jpg

'Deze omgeving heeft invloed op mijn ontwerpen'

Roy is een echte 'Wijker'. De 26-jarige ontwerper groeide op in Beverwijk. Hij woonde zijn hele jeugd aan de Hoofdweg die naar een van de toegangspoorten van Tata Steel leidt. 'Elke middag als ik thuiskwam van school vond de wisseldienst plaats. Dan zag ik ze gaan, al die bussen met medewerkers van de Hoogovens.' Zijn opa, oom en vader werkten er. Als kleine jongen hing hij aan hun lippen als ze vertelden over het bedrijf. Toen hij 16 jaar was mocht hij voor het eerst mee met zijn vader de poort door. 'Mijn pa nam speciaal een dienst vrij om mij mee te kunnen nemen en van alles te laten zien in zijn fabriek, de Oxystaal. Ik had al zoveel verhalen gehoord, maar als je er dan echt staat en je ziet wat daar allemaal gebeurt, man... De schaal waarop er gewerkt wordt, je ziet pas echt hoe mega bizar het is als je ernaast staat of er met een auto langsrijdt. En dat gevoel, die gigantische warmte die je tegemoetkomt, bizar.'

Roy had affiniteit met techniek en ging naar de LTS in IJmuiden en de MTS in Beverwijk. Daarna studeerde hij productontwerp aan de Hogeschool van de Kunsten. Nu werkt hij als ontwerper en heeft sinds kort zijn eigen ruimte in de Broedmachine in Beverwijk, een broedplaats voor jonge kunstenaars. Veel van hen hebben net als Roy een connectie met Tata Steel; hun familie werkt er, of zijzelf. 

De omgeving waar Roy opgroeide en de beelden uit de fabrieken hebben een grote invloed op zijn ontwerpen. 'Als je hier door de duinen loopt zie je woeste natuur doorklieft door dat zwarte industrielandschap. Mijn favoriete plek is waar de duinen opklimmen aan de Reijndersweg in Wijk aan Zee. Aan de ene kant zie je daar een enorme oranje zee, en aan de andere kant ruisen de duinen, de natuur. Dat contrast vind ik geweldig. Die ruigheid, die gekke puurheid, dat gevoel zie je terug in mijn werk.' Roy heeft de afgelopen jaren vooral lichtontwerpen gemaakt. Ze worden gekenmerkt door gebruik van metalen; messing, aluminium, staal, koper. Het gietproces dat hij bij de Hoogovens zag, past hij op kleine schaal toe in zijn atelier.

100 jaar staal in 100 verhalen

Ontdek gedurende het jubileumjaar de rijke historie van het staalbedrijf via verhalen van medewerkers, omwonenden, klanten en andere relaties. Elke week publiceren we tekst, video of audioverhalen.

Lees meer...

'Wat ik denk ik meegenomen heb vanuit mijn achtergrond op de boerderij is verbondenheid voelen met je werk. De boerderij is niet je werk, maar je leven. Zo voel ik me ook bij Tata Steel.’ Marleen (27) heeft kort geleden een tweejarig traject als technisch trainee bij Tata Steel afgerond. Lees Marleens verhaal...

MarleenWuestenenk800x400.jpg
Deze website maakt gebruik van cookies. Kijk voor meer informatie op: Cookiebeleid