Museum Kennemerland

Vijf exposities over 100 jaar staal: 07 juli 2018 t/m 27 januari 2019

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het staalbedrijf Hoogovens zijn intrede deed in de IJmond. Vandaag de dag is het een terrein van 750 hectare verspreid over de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Ruim 9.000 medewerkers zorgen ervoor dat het bedrijf 24 uur per dag kan produceren, zeven dagen per week. Huis van Hilde, Museum Kennemerland, Pieter Vermeulen Museum, Hoogovensmuseum en het IJmuider Zee- en Havenmuseum laten in verschillende exposities zien hoe het staalbedrijf zijn uitwerking heeft gehad op de regio.

Datum en tijd

27 jan 2019, 00:00

Locatie

10:00 tot 17:00 uur op diverse locaties

Correcte datum

De hierboven genoemde datum is de einddatum van de vijf exposities. De vijf exposities zijn te bewonderen van 07 juli 2018 t/m 27 januari 2019.

Huis van Hilde

De komst van de staalfabrieken bij IJmuiden was van grote invloed op het landschap, en maakte archeologisch onderzoek ter plaatse mogelijk. In Huis van Hilde illustreren archeologische vondsten uit het provinciaal depot en afbeeldingen uit de Provinciale Atlas de geschiedenis van het fabrieksterrein.

Uniek was de vondst indertijd van een graf met skelet uit de IJzertijd (300-400 voor Chr.). Het skelet, en een speciale film erover, is op de expositie te zien, samen met andere vondsten zoals inheems-Romeinse potten, een boemerang, glaskralen, een prachtig versierde kam en een drinkbeker. Er is ook een echte oude ijzeroven te zien. Kinderen vermaken zich met een speciale speurroute door de tentoonstelling, een quiz en een metaaldetectiespel.

Meer informatie op huisvanhilde.nl.

Museum Kennemerland

Museum Kennemerland biedt met deze tentoonstelling een beeld van de invloed van Hoogovens / Tata Steel op de regio:

  • De grote veranderingen in het landschap van Breesaap tot 'industriestad', de veranderingen voor de bewoners.
  • In vier generaties van tuindersvolk tot fabrieksarbeider en van ambachtsman tot proces engineer.
  • Het ontstaan van tal van maatschappelijke organisaties, direct en indirect door de komst van Hoogovens.

Na 1 september worden in het Museum ook de gevolgen voor de woningbouw en de ondernemingen in de IJmond in beeld gebracht. Ook is er een randprogramma met lezingen, een kunstmanifestatie en een dichtersavond.

Meer informatie op museumkennemerland.nl.

Pieter Vermeulen Museum

Het Pieter Vermeulen Museum is een natuurhistorisch museum met een veelzijdige collectie, zoals opgezette dieren en fossielen. Het museum hoort volgens jeugdige museuminspecteurs al een aantal jaar thuis in de top van leukste kindermusea.

In de exposities/activiteiten staat bewustwording van en de eigen invloed op natuur en milieu centraal. Via ontdektentoonstellingen leren bezoekers spelenderwijs over maatschappelijke thema’s als klimaatadaptatie en duurzaamheid. Eind september start een tentoonstelling over afvalverwerking en recycling. Hierin wordt onder andere de rol van staal en Tata Steel voor kinderen inzichtelijk gemaakt. Tijdens het museumweekend vast een voorproefje middels workshops waarin we met een frisse blik gaan hergebruiken! De tentoonstelling ‘Waterwijs’ is dan ook te bezoeken.

Meer informatie op pietervermeulenmuseum.nl.

Hoogovensmuseum

Het Hoogovensmuseum is een jong museum dat door middel van een tijdlijn van 1918 tot nu de ontwikkeling van het staalbedrijf in IJmuiden laat zien. De vele aspecten van het ijzer en staal maken worden getoond met behulp van audiovisuele middelen. Het hele proces wordt toegelicht van de verwerking van erts en kolen tot de eindproducten van staal.

In de buitenopstelling zijn grote onderdelen van belangrijke installaties te zien, zoals een hoogoventop. Regelmatig worden verschillende werken uit de omvangrijke kunstcollectie van het museum geëxposeerd.

Meer informatie op hoogovensmuseum.nl.

IJmuider Zee- en Havenmuseum

Met veel en uniek beeldmateriaal is in het IJmuider Zee- en Havenmuseum zien wat er allemaal komt kijken bij de logistiek rondom het staalbedrijf. De aanvoer van grondstoffen, zoals kolen, ertsen, kalk, en de afvoer van staal in rollen of platen, vereist een geweldige organisatie en inzet. Van planning op kantoor tot afhandeling in de havens. Iedere schakel telt. Ook op het terrein zelf is de manier van opslag en het transport van materialen tussen de diverse locaties een logistiek hoogstandje.

Niet alleen de wijze van transport per schip, trein of vrachtwagen, maar ook de mankracht daaromheen. Waaronder stuwadoors (de laders en lossers) en kraandrijvers komen in deze expositie in beeld.

Meer informatie op zeehavenmuseum.nl.

event_expositie
Deze website maakt gebruik van cookies. Kijk voor meer informatie op: Cookiebeleid